· Archief ·

Drs. P bij Conan O’Brien

Drs. P bij Conan O’Brien

Christina Applegate is een Amerikaanse actrice die beroemd werd door de langlopende serie Married with children. Aan de talkshow-host Conan O’Brien vertelde zij over haar Nederlandse echtgenoot die hun kind zulke leuke Nederlandse liedjes leert, zoals het wondermooie lied over de twee tantes Constance en Mathilde.

Met Liefde gezongen

Met Liefde gezongen

Op zondagmiddag 22 april werden op het podium van De Nieuwe Liefde de onsterfelijke teksten van plezierdichter, ollekebollekesdichter, liedjesschrijver en rijmkeizer Drs. P, alias Heinz Polzer, gebracht door Dafne Holtland (rechts op de foto met Drs. P), Ringo Maurer (links) en Ivo de Wijs.

Aboutaleb: ‘Dankzij Drs. P kreeg ik het Nederlands onder de knie’

Aboutaleb: ‘Dankzij Drs. P kreeg ik het Nederlands onder de knie’

‘Zijn liedjes waren begrijpelijk, perfect rijmend en deden mijn poëziehart sneller kloppen. Dat je een lied kon schrijven over knolraap en lof, schorseneren en prei vond ik fascinerend.’
(Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, in zijn column in Metro, 22 november 2017.)

Op de foto: samensteller Roland Vonk overhandigt burgemeester Aboutaleb het eerste exemplaar van de cd ‘Het Rotterdams Passé van Drs. P’.

Van Onzen Voorzitter

Van Onzen Voorzitter

Welkom op de website van Het Heen- en Weerschap, de stichting die zich inzet om het gezongen en geschreven oeuvre van Heinz Polzer, alias Drs. P (1919-2015) zo lang mogelijk onder aller aandacht te brengen en te houden. Klikt u even op het kopje Over het schap en dan kunt u vaststellen dat wij sinds het overlijden van de geliefde doctorandus niet hebben stil gezeten.

Heinz Polzer overleed op 13 juni 2015, op 95-jarige leeftijd. Met honderd man waren we op zijn uitvaart, vijf dagen later in het Amsterdamse Bethaniënklooster, midden in de rosse buurt die hij in zijn liedjes zo liefdevol tot leven heeft gebracht. Kabaret Ivo de Wijs zong ‘Goed nieuws’ en daarmee zat de stemming er meteen goed in, Paul Prenen verzorgde een compositie met een elektrische zaag, biograaf Michèl de Jong en ik brachten Drs. P’s rijke carrière in kaart, er waren mooie filmpjes met Heinz als veerman op de veerpont, en zijn jongste vriend Ringo Maurer (17) begeleidde ons op de piano toen wij ‘Het Hart Eener Deerne’ kwinkeleerden. Het was een prachtige show, ‘we hadden 25 euro entree kunnen vragen’, zei Erik van Muiswinkel, die P’s scabreuze compositie ‘Orgaan’ tot grote hoogte had verheven. De doctorandus was zelf nadrukkelijk aanwezig, in zijn kist van scheepstimmerhout, en in het dankwoord. Dat was een opname uit die legendarische hommage-avond in De Kleine Komedie, april 2012, tevens de presentatie van Drs. P Compilé Complé. Bij dit allerlaatste publieke optreden maakte hij zo’n diepe buiging naar het publiek dat hij bijna het wereldrecord stagediven voor bejaarden brak. Met een wanhopige armzwaai in achterwaartse richting wist hij nog net een duik te voorkomen, om vervolgens plat op zijn rug op het podium neer te storten. Zelden werd het daarna zo stil in een theater. Maakten wij hier een Tommy Cooper-achtige sterfscène mee? Maar goddank, Heinz krabbelde overeind, excuseerde zich voor ‘het beschamende incident’ en stak, welsprekend als altijd, een speech af voor de ‘duizendkoppige menigte’.

Het NOS-journaal van 14 juni opende met het overlijden van Drs. P. En een dag later was hij opnieuw groot nieuws, nadat de Volkskrant en NRC Handelsblad zijn eigen rouwadvertentie hadden geplaatst, in de vorm van een ollekebolleke:

Er is een plein naar hem genoemd: het Drs. P-plein, een hoekje van het Oudekerksplein, naast café Quartier Putain, dat de naam draagt van een van zijn hoerenliedjes. Gezonde roker die hij was, hebben we zijn laatste wens vervuld om in rook op te gaan. De as van Heinz wordt nu bewaard in een nis op het crematorium Westerveld: de Drs. P-nis, zoals hij door Ivo de Wijs gedoopt is.

 Vic van de Reijt

Jeugdige Doctorandus

Jeugdige Doctorandus

Zie hier de jeugdfoto van Heinz (7 jaar) uit het boek Miesje Bouwman Jantje Wolkers. Nico Scheepmaker schrijft in zijn inleiding: “Het mag dan knap zijn om op zo jeugdige leeftijd al zozeer op je rijpere leeftijd te lijken, maar nog knapper is het om op 7-jarige leeftijd al op een doctorandus te lijken.”

Taxi voor Drs. P

Taxi voor Drs. P

Ik heb eens (rond 1985) een alleraardigst voorval mogen beleven met Drs. P. Ik reed met mijn zilvergrijze auto over de Rozengracht en moest stoppen voor het stoplicht bij de Westertoren. Op de tramhalte stond Drs. P te wachten.
Hij was blijkbaar in grote haast, want in de veronderstelling dat mijn auto een taxi was, opende hij het achterportier, nam plaats en zei met de hem kenmerkende stem in staccato: ‘Rijdt U mij naar de Johannes Vermeerstraat.’ In die tijd was daar de studio van Radio Stad Amsterdam en hij moest blijkbaar naar een live-uitzending.
Ik antwoordde hem dat het adres niet op mijn route lag, dat ik geen taxichauffeur was, maar hem graag een plezier wilde doen (want liefhebber van zijn repertoire). Toen hij doorkreeg hoe Vork & Steel aan elkaar zaten hadden we een genoeglijk ritje en heb ik hem – uiteraard gratis – voor de deur afgeleverd.

Jaap Bollee

Meld u aan!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Het Heen- en Weerschap? Hebt u een klemmende vraag over leven en werken van Drs. P of wilt u wellicht een van zijn nummers gaan uitvoeren? Maak gebruik van het contactformulier onder het kopje Contact. Wilt u een tekst van Drs. P overnemen? Ook dan helpen wij u graag verder, met een doorverwijzing naar de uitgever die namens ons de rechten regelt.

Drs. P 99 jaar

Drs. P 99 jaar

Het personeel van café Quartier Putain kent zijn klassieken. De eerste regel van Drs. P’s lied Quartier Putain: “Romantiek van de Oudezijds Achterburgwal” werd door de staf moeiteloos (en zingend) voortgezet: “Met z’n trapgevelhuizen versleten en smal.”

Café Quartier Putain op het Oudekerksplein in Amsterdam is sinds enige jaren de vaste locatie voor het vieren van de inmiddels virtuele verjaardagen van de Drs. Op 24 augustus 2018 zou de dichter-zanger 99 geworden zijn. Een overzichtelijke, maar uitgelezen schare had zich verzameld om de jarige te herdenken. Fans, vrienden en vriendinnen, biograaf Michèl de Jong, light verse-dichters als Frank van Pamelen en Theo Danes, journalist Henk van Gelder, oud-cabaretière Aggie Terlingen, geluidsjager Maarten Eilander, leden van Het Heen- en Weerschap en vele anderen hieven het glas op hun ontslapen idool. Ringo Maurer zette zich achter zijn elektrische piano en zong gloedvol bekende en onbekende liederen van de Drs.: De Zusters Karamazov, De Commensaal en Ananas, maar ook Emmeloord en Hojo. En de buien trokken weg. En de warme buurt werd steeds warmer. En de zon blikkerde op de keien.

Volgend jaar wordt de Drs. 100. Hiep hiep hoera! Komt allen.

Speel  en zing mee met Drs. P!

Speel en zing mee met Drs. P!

Componist en koorleider Paul Prenen, die vaak heeft opgetreden met zijn goede vriend Heinz Polzer, is bezig met het uitschrijven van de bladmuziek van Drs. P. Voorjaar 2019 komt een fraai boek op de markt met daarin de piano- en zangpartijen van de mooiste nummers van Drs. P. Wat we in ieder geval mogen verwachten: Orgaan, Sla, Deventer Koek, Groningen, Aubergine, Een fijne dag, Elfstedentocht, Levenslied, Aardappel, Café-Chantant, Baardmijt, Gezusters Karamazov, Goud….Goud, Harde Smart, Het Trapportaal, Jubelzang, Timmermanslied, Kattekwaad, Bach, Sneker Café en Heen en Weer.

Het Drs. P Jaar- en Bewaarboek

Het Drs. P Jaar- en Bewaarboek

Dit najaar verschijnt het eerste Drs. P Jaar- en Bewaarboek, onder redactie van Jaap Bakker. Talloze prominenten werken hier aan mee, waaronder Jaap van den Born (over het voorgeslacht van Heinz Polzer), Ivo de Wijs (over Heinz op het Humorfestival in Heist, zie foto) en toekomstig biograaf Michèl de Jong (over de briefwisseling van Heinz Polzer met graficus M.C. Escher). Nadere berichten volgen!