Foto: Mark Kohn

Leve onze goede Czaar!
Bij de 100e verjaardag van Drs. P

Wij hebben het al eerder aangekondigd, maar de datum komt nu dichtbij: op 24 augustus 2019 zal Amsterdams oudste theater De Kleine Komedie in het teken staan van een feestelijke hommage aan de dan Honderdjarige Doctorandus, waaraan de beste Nederlandse en Vlaamse P-vertolkers reeds hun medewerking hebben toegezegd.

Zojuist is op de website van De Kleine Komedie het programma aangekondigd. De kaartverkoop is reeds gestart voor de vaste stoelbezitters. Op 15 mei mogen de Vrienden van De Kleine Komedie zich melden, waarna op 25 mei de kaartverkoop voor het gewone volk losbarst. Wees er snel bij, of beter: word snel Vriend van De Kleine Komedie, zodat u de beste plaatsen kunt reserveren!

Ondertussen leggen Paul Prenen, Ivo de Wijs en vormgeefster Yolanda Huntelaar de laatste hand aan het boek vol bladmuziek en verhalen Zing en speel mee met Drs. P, dat in de maand juni zal verschijnen. Van De commensaal tot Veerpont, van de Dodenrit tot Knolraap en lof, schorseneren en prei. Maar ook verrassende nummers als In het Huis der Schande, Dubbele punt en de complete groente- en fruitcyclus zullen voorbijkomen. Tegen die tijd kan iedereen de karaokeversies van deze liederen via deze site downloaden. Verras uw gasten met een uniek optreden tussen uw eigen schuifdeuren!

Het bladmuziekboek en de jubileumavond in De Kleine Komedie vormen slechts de aftrap van een reeks activiteiten om de honderdjarige te eren. Zo komt er een tv-documentaire over Drs. P bij de NPO (zie elders op deze pagina). Er verschijnt in oktober een tweede Drs. P Jaar- en Bewaarboek (onder de titel Leve onze goede Czaar!), met daarin een cd met nooit eerder uitgebrachte opnames van de jubilaris.

En dan is er nog de eerste uitreiking van de Drs. P Trofee, bestemd voor auteurs en kunstenaars die zich op buitengewoon oorspronkelijke en humoristische wijze van de Nederlandse taal bedienen en die derhalve nooit in aanmerking komen voor de officiële prijzen. (Die worden die in Nederland en België nu eenmaal uitsluitend aan Serieuze Schrijvers toebedeeld.) Een prijs die wijlen Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans, Willem Wilmink of Nescio maar al te graag aan hun naam hadden verbonden.
De zeskoppige jury, toevalligerwijze allen lid van het bestuur van Het Heen- en Weerschap, beraadt zich inmiddels over de groslijst.

Vic van de Reijt