Drs. P Jubilé

Nu de temperaturen weer gaan dalen, kijken wij met groot plezier terug op de zomer van 2019, De Hete Zomer van Drs. P, zoals die ooit te boek zal staan. Heinz Polzer was allerwegen hot news, uiteraard bij de viering van zijn 100e geboortedag op 24 en 25 augustus in De Kleine Komedie. Beide avonden waren in een mum van tijd uitverkocht. Het publiek, bij elkaar een duizendkoppige menigte, bracht de handen op elkaar voor de Vlaamse rasartiesten die vóór de pauze hoogtepunten speelden uit het programma Soirée Décolletée– Vrouwen zingen Drs. P .

Na de pauze stond tot ieders verrassing een herhaling van Heinz’ afscheidsbijeenkomst van 18 juni 2015 op het programma. Het leverde een ontroerend en bij vlagen hilarisch schouwspel op, waarbij Drs. P via filmpjes en zijn eigen welgekozen woorden nadrukkelijk aanwezig was.

Op vrijdag 5 juli waren de jubileumactiviteiten afgetrapt in het Rotterdamse etablissement De Pijp, waar Heinz Polzer in zijn studentenjaren kind aan huis was. Op deze gewijde grond komen maandelijks de oud-Hermes-leden van het Rotterdamsch Studentencorps samen voor een rijk besprenkelde lunch. Deze keer stond die in het teken van de presentatie van Zing en speel mee met Drs. P, het bladmuziekboek van Paul Prenen met teksten van Ivo de Wijs. Met Paul op de piano, Tjamke Roelofs op viool, Pierre van Duijl op de Troika, en het bestuur aan de kalfslever, werd het een onvergetelijke middag.

Op 30 juli, bij een temperatuur van 37 graden celsius, onthulde uw voorzitter een plaquette met de eerste strofe uit ‘Veerpont’ bij het veer, dat de Utrechtse Heuvelrug bij Amerongen verbindt met het Gelderse Eck en Wiel. Daarna namen de genodigden plaats op de pont, die halverwege de Rijn tot stilstand kwam. Veerman Nick (zie foto) onthulde de tweede strofe uit ‘Veerpont’, die nu permanent heen en weer meevaart. De veerman liet in zijn korte en kernachtige toespraak overigens weten dat men in de wereld van de pontvaart spreekt over ‘heen en heen’, dit om discussies te voorkomen.

En dan was er op 5 september op NPO 2 de prachtige en ontroerende documentaire ‘De terugkeer van Drs. P’ van Marcel Goedhart te zien. Beelden uit een rijk verleden, aangevuld met herinneringen van goede vriendinnen en vrienden als Dafne Holtland, Jean Pierre Rawie, Vic van de Reijt, Ringo Maurer en Ivo de Wijs. Jeugdfoto’s, sfeerbeelden, muzikale fragmenten, Hotel Pulitzer, Driehuis-Westerveld, enz. Nog even terug te vinden via ‘Uitzending gewist’ (of was het nou ‘Herhaling gemist’?)

En er komt nog meer! Binnenkort gaan de voorstellingen van Soirée Décolletée en Erik van Muiswinkels Buigt allen mee voor Drs. P officieel in première. In oktober verschijnt het tweede Drs. P Jaar- en Bewaarboek (onder de titel Leve onze goede Czaar!), met daarin een cd met nooit eerder uitgebrachte opnames van de jubilaris.

En dan is er nog de eerste uitreiking van de Drs. P Trofee, bestemd voor auteurs en kunstenaars die zich op buitengewoon oorspronkelijke en humoristische wijze van de Nederlandse taal bedienen en die derhalve nooit in aanmerking komen voor de officiële prijzen. (Die worden die in Nederland en België nu eenmaal uitsluitend aan Serieuze Schrijvers toebedeeld.) Een prijs die wijlen Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans, Willem Wilmink of Nescio maar al te graag aan hun naam hadden verbonden.

De zeskoppige jury, toevalligerwijze allen lid van het bestuur van Het Heen- en Weerschap, beraadt zich inmiddels over de shortlist. Let op onze berichten via deze wesbite.

Vic van de Reijt

Klik hier voor de speellijst Erik van Muiswinkel, Buigt allen mee voor Drs. P

Klik hier voor de speellijst Soirée Décolletée