Foto: Mark Kohn

Leve onze goede Czaar!
Bij de 100e verjaardag van Drs. P

Nog maar nauwelijks hadden wij bericht over de feestelijke hommage aan de 100-jarige Doctorandus op zaterdag 24 augustus of er ontstond een stormloop op de kassa’s van De Kleine Komedie. Binnen enkele dagen was de voorstelling uitverkocht, waarna inderhaast tot een reprise op 25 augustus werd besloten. En wederom meldde u zich massaal. Ook de kaarten voor de tweede voorstelling vlogen weg, zonder dat wij zelfs de kans kregen om publiciteit voor de extra voorstelling te maken. Het beloven twee gedenkwaardige avonden te worden, waaraan de beste Nederlandse en Vlaamse P-vertolkers hun medewerking hebben toegezegd. Om de verrassing erin te houden, houden wij hun namen nog even geheim!

Ondertussen verscheen Zing en speel mee met Drs. P, een prachtboek op groot formaat, met 50 stuks bladmuziek van Paul Prenen en verhalen van Ivo de Wijs, schitterend vormgegeven door Yolanda Huntelaar. Het boek bevat de hoogtepunten uit het oeuvre van Drs. P, van De commensaal tot Veerpont, van Dodenrit tot Knolraap en lof, schorseneren en prei. Maar ook verrassende nummers als In het Huis der Schande, Dubbele punt en de complete groente- en fruitcyclus komen voorbij. Vanaf heden kan iedereen de karaokeversies van deze liederen via deze site downloaden. Verras uw gasten met een uniek optreden tussen uw eigen schuifdeuren!

Het bladmuziekboek en de jubileumavond in De Kleine Komedie vormen slechts de aftrap van een reeks activiteiten om de honderdjarige te eren. Erik van Muiswinkel gaat rondreizen met zijn programma Buigt allen mee voor Drs. P. In België gaat de voorstelling Drs. P Décolletée in première, een show onder leiding van P-adepten Jan De Smet en Jean Blaute, met medewerking van de Vlaamse actrices Maaike Cafmeyer, Ineke Nijssen en Nele Paelinck, en Nederlands virtuoze muzikant Fay Lovsky.

Eveneens in september is er een tv-documentaire over Drs. P bij de NPO. In oktober verschijnt het tweede Drs. P Jaar- en Bewaarboek (onder de titel Leve onze goede Czaar!), met daarin een cd met nooit eerder uitgebrachte opnames van de jubilaris.

En dan is er nog de eerste uitreiking van de Drs. P Trofee, bestemd voor auteurs en kunstenaars die zich op buitengewoon oorspronkelijke en humoristische wijze van de Nederlandse taal bedienen en die derhalve nooit in aanmerking komen voor de officiële prijzen. (Die worden die in Nederland en België nu eenmaal uitsluitend aan Serieuze Schrijvers toebedeeld.) Een prijs die wijlen Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans, Willem Wilmink of Nescio maar al te graag aan hun naam hadden verbonden.

De zeskoppige jury, toevalligerwijze allen lid van het bestuur van Het Heen- en Weerschap, beraadt zich inmiddels over de groslijst. Let op onze berichten via www.drsp.nl

Vic van de Reijt