Foto: Mark Kohn

Leve onze goede Czaar! 100 Drs. P

Het gaat goed met Het Heen- en Weerschap! Al enige honderden liefhebbers van de werken van Drs. P hebben zich aangemeld op deze site. Zij vormen de uitverkoren groep aan wie wij de eerste berichten zullen sturen over het programma en de kaartverkoop van de viering van Heinz Polzers 100e verjaardag. Amsterdams oudste theater De Kleine Komedie zal op 24 augustus 2019 in het teken staan van een feestelijke hommage, waaraan de beste Nederlandse en Vlaamse P-vertolkers reeds hun medewerking hebben toegezegd. Het gehele weekend van 24 en 25 augustus zal overigens in het teken staan van de honderdjarige Drs. P: zondagmiddag 25 augustus, tijdens de Uitmarkt, opent De Kleine Komedie haar deuren voor een verrassende mix, met een expositie, films, optredens en samenzang.

Tegen die tijd is ook het grote zang- en liedboek van Drs. P uit, onder de titel Zing en Speel mee met Drs. P. Ons bestuurslid Paul Prenen is al maanden bezig om vijftig legendarische nummers van de Drs. nauwgezet in bladmuziek uit te schrijven. Van De commensaal tot Veerpont, van de Dodenrit tot Knolraap en lof, schorseneren en prei. Maar ook verrassende nummers als In het Huis der Schande, Dubbele punt en de complete groente- en fruitcyclus zullen voorbijkomen. Ivo de Wijs zorgt voor humoristische en toch verhelderende toelichtingen. En Paul Prenen speelt met een muzikale compagnon zelf de pianopartijen in op de bijpassende USP-stick. Hierbij vast het omslag van het boek, dat in mei 2019 bij Nijgh & Van Ditmar gaat verschijnen.

Zojuist is onder auspiciën van Het Heen- en Weerschap het prachtige Drs. P Jaar- en Bewaarboek verschenen. Drs. P bij Johan Enschedé! Prachtig vormgegeven door Yolanda Huntelaar van Werkplaats Amsterdam (die ook het zang- en liedboek voor haar rekening zal nemen). Vrienden van Heinz Polzer en externe deskundigen buigen zich in dit boek over het leven en werk van Drs. P – met onder meer verhalen over zijn voorgeslacht, zijn carrière als ‘Helvetofiel’, zijn allervroegste publicaties en zijn vriendschap met graficus M.C. (‘Mauk’) Escher.

Collega Ivo de Wijs beschrijft hiernaast hoe sprankelijk de presentatie van het Jaar- en Bewaarboek gevierd werd in Café Kapitein Zeppos. Was u er niet bij? In het weekend van 24-25 augustus krijgt u een herkansing!

Vic van de Reijt