Ivo de Wijs gaat voor in de volkszang. Foto’s Martin Pluimers.

Een verrassend en verrassend groot gezelschap. Van de comédienne Philippine Aeckerlin (80+) tot de zeer jonge fans Roos, Floor en Casper (12-). En verder de vrienden en de geestverwanten, de biograaf, de eindredacteur en de vormgeefster van de Jaar- en Bewaarboeken, de bestuursleden, de geluidsjagers en tal van bekende en onbekende aanhangers van de rijke werken van Drs. P. Op het Oudekerksplein, voor de deur van café Quartier Putain, herdachten zij dat Heinz Hermann Polzer 102 jaar geleden werd geboren. 

Vic van de Reijt, voorzitter van het Heen- en Weerschap sprak een stemmig inleidend woord en daarna barstte het spektakel los. Lucky Fonz III zong Winterdorp, Ringo Maurer vertolkte o.a. Helderziende en begeleidde zich voor het eerst publiekelijk op de accordeon en Friedrich Hlawatsch zong inventief door hem in het Duits vertaalde liederen van de doctorandus:

Noch vierundzwanzig Werst und neunundneunzig Luftballons

Jan Robijns begeleidde de door Ivo de Wijs geëntameerde samenzang. Aangrijpende regels uit Het hart eener deerne, als

Zij was verworden tot een lichtekooi

en

Toen zij leefde van de zonde

knalden door de rosse buurt. De zon scheen. Er was Zwitserse kaas met Amsterdamse uien. Enkele gelukkigen sleepten een exemplaar van het herdrukte boek Allerlei Ontucht in de wacht. Er werden extra bierglazen gehaald. En allen zagen dat het goed was. Volgend jaar weer.

Zie hier de volkszang o.l.v. Ivo de Wijs: Knolraap en lof, schorseneren en prei.

De video-opname is van Else Flim en Aad Kok.