VAN ONZEN VOORZITTER

tekening Waldemar Post

tekening Waldemar Post

Het werd tijd: de Drs. P Trofee belandt nu eindelijk in België, het land waar volgens de naamgever van de prijs het mooiste Nederlands gesproken wordt. Neem alleen al zo’n woord als ‘verwittigen’ – de doctorandus werd helemaal sentimenteel als hij dat woord hoorde gebruiken. Groot was daarom mijn plezier, toen ik Rudy Vanschoonbeek, zaakvoerder van uitgeverij Vrijdag, enkele weken geleden kon verwittigen van het feit dat de felbegeerde Drs. P Trofee 2023 uitgereikt zou worden aan Hugo Matthysen, auteur van vrolijk rijmende liedteksten en van bizarre verzinsels, die samengebracht werden in bundels met welluidende titels als De man zonder lijk en Misdaad, seks en verse vis

De Belgische humor is surrealistischer dan de Nederlandse en staat in de traditie van grote kunstenaars als René Magritte, Hergé (de schepper van Kuifje) en Marcel Broodthaers. De huidige generatie verlichte geesten vindt al jaren onderdak in het radio- en televisieweekblad HUMO, een naam waar zonder probleem de hoofdletter R kan worden toegevoegd. Dat blad is een verademing voor wie uitsluitend op Nederlandse weekbladen is aangewezen. Onder leiding van eeuwige hoofdredacteur Guy Mortier biedt het blad ruimte aan auteurs en kunstenaars met een frivole geest, die zich op een zeer oorspronkelijke wijze van de Nederlandse taal bedienen – in potentie dus allemaal Drs. P Trofee-waardige figuren. Denk aan Kamagurka, Raymond van het Groenewoud, Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Delphine Lecompte, maar ook aan Nederlandse medewerkers als Kees van Kooten en Jan Mulder. En Hugo Matthysen natuurlijk, die wekelijks zijn vrolijke verzinsels tussen de tv-aankondigingen publiceert – al ver voordat de term ‘nepnieuws’ in zwang raakte.

Hugo Matthysen is daarnaast een zanger-gitarist van formaat, ook onder zijn plat-Antwerpse alter ego Clement Peerens. Hij is gediplomeerd leerling van Het Rijmschap van Ivo de Wijs en Drs. P – die in kleine kring herhaaldelijk zijn bewondering voor hem uitsprak. In de jaren ’90 nam hij drie albums op met zijn begeleidingsgroep De Bomen; daarop klassiekers als ‘Wie schrijft die blijft (graag hangen in cafés)’ en ‘Tony, de zieke pony’. Onder die laatste titel brengt Uitgeverij Vrijdag zijn verzamelde liedteksten uit, een cadeau voor Hugo Matthysen (en zijn lezers), de winnaar van de Drs. P Trofee 2023!

Vic van de Reijt

P.S. Een geluidsopname van het lied ‘Tony, de zieke pony’ is te beluisteren via deze link