Drs_P

Tekening Waldemar Post

Nu het coronavirus het definitief heeft moeten afleggen tegen de Toestand in de Wereld (Anne Frank! Marc Overmars! De bommen en granaten die ons geliefde Oekraïne teisteren…) is ook Het Heen- en Weerschap uit zijn winterslaap ontwaakt.

Als altijd hebben wij veel te melden, waaronder de verschijning van het unieke stripboek La bande dessinée de Drs. P. En we hebben een nieuwe winnaar van de Drs. P Trofee, de prijs voor een auteur of kunstenaar (m/v) die zich onderscheidt door een buitengewoon creatief gebruik van de Nederlandse taal en die opereert in de literair-anarchistische traditie van Heinz Polzer. Hiep hiep hoezee voor Wim T. Schippers, die de Polzerkop, naar een ontwerp van Griet De Bock, mee naar huis mag nemen en het bijbehorende geldbedrag (2022 euri dit jaar!) geheel naar eigen inzicht mag besteden.

Onze Rotterdamse correspondent, radiomaker Roland Vonk, werd onlangs begiftigd met de Rotterdamse Cultuurpenning. En ook die prijs is van harte verdiend, al is het maar vanwege Rolands verdiensten bij de naamgeving van een Rotterdamse kade naar Drs. P in de Kralingse Bosdreef (zie ons Archief voor meer achtergronden). Na de consternatie die Drs. P postuum verwekte met de heruitgave van zijn onbegrepen meesterwerkje Allerlei Ontucht, diende de Denk-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad een motie in waarin B&W werd opgeroepen af te zien van een straatnaam gewijd aan die liederlijke pornograaf. Roland Vonk schreef op verzoek van de Wel-Denkende fracties een Pleidooi voor P, en de motie werd verworpen. Hoezee voor de Drs. P Allee!

Vic van de Reijt