Van Onzen Voorzitter

Drs_P

Tekening Waldemar Post

Drs. P stond bekend als kinderhater. Een televisieprogramma vroeg hem eens of hij een hekel had aan kinderen. De Drs. gaf uitvoerig en genuanceerd antwoord, maar zijn tekst werd te wijdlopig bevonden. Slechts het woordje ‘ja’ werd uitgezonden. Een reputatie was gevestigd.
Van lieverlede stak de Drs. zelf de draak met zijn aversie tegen het kleine grut: toen iemand eens tegen hem zei: ‘Kom kom, Drs. P, u bent toch zelf ook jong geweest!’ stoof hij quasi-beledigd op en brieste lachend: ‘Hoe komt u daarbij!?!?’


Dat het wel meeviel met de kinderhaat van Drs. P zal eind september duidelijk worden. Dan verschijnt namelijk onder auspiciën van Het Heen- en Weerschap het ‘kinderboek voor alle leeftijden’ Bombong, de kleine reus. De avonturen van Bombong werden al een halve eeuw geleden afgedrukt in Donald Duck. Het vrolijke weekblad maakte er een gewoonte van om naast de strips ook elke week een prozaverhaal te presenteren. En dankzij het speurwerk van Loek Berbee weten we dat ook Drs. P een feuilleton heeft bijgedragen, onder zijn pseudoniem Geo Staad. 

Voor het eerst verschijnt Bombong, de kleine reus nu in boekvorm in een bewerking van Ivo de Wijs, met sprookjesachtige tekeningen van Elisa Pesapane. Yolanda Huntelaar tekende voor de vormgeving. Lees hoe de enorme reus Bombong door een tovenaar in een piepklein reusje wordt veranderd en volg zijn avonturen in Het Prachtige Land, Het Duistere Dal en De Dartele Streek. Aanbevolen voor de jeugd van 8 tot 88 jaar, kortom voor alle liefhebbers van Drs. P!

Voor bezorgde lezers: Bombong, de kleine reus is van een heel ander kaliber dan Allerlei Ontucht, het parodistische kinderboek dat een jaar geleden voor zoveel opschudding zorgde. Liefhebbers van erotica worden evenwel op hun wenken bediend door boeiende episodes over het liefdesleven van de bloempjes en de bijtjes.

 

Vic van de Reijt