VAN ONZEN VOORZITTER

Drs_P

Op het moment dat deze Nieuwsbrief op uw virtuele deurmat valt, is het nog een dag of tien voordat de Drs. P-Driedaagse in Heiloo losbarst. Na de viering van Heinz’ honderdste verjaardag in De Kleine Komedie (2019) belooft dit een nieuw hoogtepunt te worden in de postume carrière van de Zwitserse nachtegaal.

Hier en daar werd met enige bevreemding kennis genomen van het motto dat we aan deze hommage hebben meegegeven: Rock mee met Drs. P! Want ook al heeft Heinz legendarische optredens verzorgd in programma’s als Toppop en Op losse groeven, zijn afkeer van rockmuziek heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat belette rappers en rockers evenwel nooit om hun schatplichtigheid aan Drs. P uit te spreken. Extince beschouwt ‘Tamales’, van Over land en zee met Drs. P uit 1974, als Nederlands eerste rapnummer en brengt in zijn hit ‘Spraakwater’ een ode aan dat ‘machtige, krachtige Drs. P-achtige’. En ook Lucky Fonz III is vol lof: ‘Dat precisiewerk, bijna als van een horlogemaker, geeft het iets ambachtelijks’ en ‘hij speelt supermooi piano. Een beetje jaren dertig jazzy. Die manier van spelen is een kunst die bijna verloren is gegaan. Funky ook.’

Lucky Fonz III zal met twaalf collega-rockers drie dagen lang zijn tent opslaan op het terrein van de voormalige Sint-Willibrordusstichting in Heiloo. Gaat dat zien, dat machtige, krachtige Drs. P-achtige! Funky’er wordt het voorlopig niet!

Vic van de Reijt

Drs. PS. Voor de Amsterdammers die geen idee hebben waar Heiloo ligt: het is binnen een halfuur eenvoudig te bereiken met de intercity in de richting van Alkmaar. De wandeling naar de Cultuurkoepel vergt slechts tien minuten en de trein terug naar Mokum rijdt nog tot 00.37 uur.