Van Onzen Voorzitter

Tekening Waldermar Post

Het gaat goed met Het Heen- en Weerschap! En ook de Doctorandus zelf ligt er, ruim vier jaar na zijn overlijden, nog altijd vrolijk bij. Daar is alle reden toe. Op 24 en 25 augustus zinderde De Kleine Komedie bij de voorstellingen van Leve onze goede Czaar, het programma waarmee wij Drs. P’s honderdste geboortedag vierden. Twee uitverkochte avonden met glanzende optredens – zie onze archiefpagina’s voor uitgebreide sfeerfoto’s en beschrijvingen.

Tot het einde van dit jaar toeren Erik van Muiswinkel, met Buigt allen mee voor Drs. P, en onze Vlaamse vrienden, met Soirée Décolletée, langs de Nederlandse en Belgische podia.*) Wees er snel bij, want de kaartverkoop gaat hard.

Ondertussen verschenen er weer nieuwe publicaties: na het veelgeprezen boek met bladmuziek Zing en speel mee met Drs. P (zie elders op deze pagina) zag zojuist Het nieuwe Drs. P Jaar- en Bewaarboek het licht: Leve onze goede Czaar! Het is wederom schitterend vormgegeven door Yolanda Huntelaar en het bevat bijdragen van alle grote P-ologen, waaronder maar liefst drie stuks van biograaf Michèl de Jong. Tijdens de presentatie op 29 oktober las hij voor uit zijn hilarische verhaal over de opkomst en ondergang van de Waterzooi, een vierregelig vers dat moest eindigen op waterzooi, met verplichte rijmklanken op ooi in de eerste en tweede regel. Eén voorbeeld:

De pooier sprak: ‘Terwijl ik vlijtig pooi
Aanschouw ik boos mijn luie lichtekooi
Zij vult zich niet met spermatozoïden
Doch met onlucratieve waterzooi!’

In het Jaar- en Bewaarboek zit ook nog een cd gestoken met 20 onbekende opnames van Drs. P, bijeengezocht door Ivo de Wijs en Maarten Eilander, de beheerder van het Drs. P-geluidsarchief.


Foto Martin Pluimers

De uitreiking van de eerste Drs. P Trofee aan Midas Dekkers was groot nieuws in bijna alle landelijke dagbladen, evenals het inflatiegevoelige bedrag dat ermee gepaard gaat. Dit jaar was het 2019 euro, maar de laureaat van volgend jaar mag zelfs een euro meer verwachten, plus uiteraard een replica van de Polzer-kop. De prijs is wederom bestemd voor een artiest of auteur die de Nederlandse taal op buitengewoon creatieve wijze hanteert en geenszins afkerig is van humor of zelfspot. Suggesties zullen met de nodige discretie worden behandeld door de zeskoppige jury, de bestuursleden van Het Heen- en Weerschap.

Vic van de Reijt

*) Klik hier voor de speellijst Erik van Muiswinkel, Buigt allen mee voor Drs. P
Klik hier voor de speellijst Soirée Décolletée