Welkom op de website van Het Heen- en Weerschap, de stichting die zich inzet om het gezongen en geschreven oeuvre van Heinz Polzer, alias Drs. P (1919-2015) zo lang mogelijk onder aller aandacht te brengen en te houden. Klikt u even op het kopje Over het schap en dan kunt u vaststellen dat wij sinds het overlijden van de geliefde doctorandus niet hebben stil gezeten.

Heinz Polzer overleed op 13 juni 2015, op 95-jarige leeftijd. Met honderd man waren we op zijn uitvaart, vijf dagen later in het Amsterdamse Bethaniënklooster, midden in de rosse buurt die hij in zijn liedjes zo liefdevol tot leven heeft gebracht. Kabaret Ivo de Wijs zong ‘Goed nieuws’ en daarmee zat de stemming er meteen goed in, Paul Prenen verzorgde een compositie met een elektrische zaag, biograaf Michèl de Jong en ik brachten Drs. P’s rijke carrière in kaart, er waren mooie filmpjes met Heinz als veerman op de veerpont, en zijn jongste vriend Ringo Maurer (17) begeleidde ons op de piano toen wij ‘Het Hart Eener Deerne’ kwinkeleerden. Het was een prachtige show, ‘we hadden 25 euro entree kunnen vragen’, zei Erik van Muiswinkel, die P’s scabreuze compositie ‘Orgaan’ tot grote hoogte had verheven. De doctorandus was zelf nadrukkelijk aanwezig, in zijn kist van scheepstimmerhout, en in het dankwoord. Dat was een opname uit die legendarische hommage-avond in De Kleine Komedie, april 2012, tevens de presentatie van Drs. P Compilé Complé. Bij dit allerlaatste publieke optreden maakte hij zo’n diepe buiging naar het publiek dat hij bijna het wereldrecord stagediven voor bejaarden brak. Met een wanhopige armzwaai in achterwaartse richting wist hij nog net een duik te voorkomen, om vervolgens plat op zijn rug op het podium neer te storten. Zelden werd het daarna zo stil in een theater. Maakten wij hier een Tommy Cooper-achtige sterfscène mee? Maar goddank, Heinz krabbelde overeind, excuseerde zich voor ‘het beschamende incident’ en stak, welsprekend als altijd, een speech af voor de ‘duizendkoppige menigte’.

Het NOS-journaal van 14 juni opende met het overlijden van Drs. P. En een dag later was hij opnieuw groot nieuws, nadat de Volkskrant en NRC Handelsblad zijn eigen rouwadvertentie hadden geplaatst, in de vorm van een ollekebolleke:

Er is een plein naar hem genoemd: het Drs. P-plein, een hoekje van het Oudekerksplein, naast café Quartier Putain, dat de naam draagt van een van zijn hoerenliedjes. Gezonde roker die hij was, hebben we zijn laatste wens vervuld om in rook op te gaan. De as van Heinz wordt nu bewaard in een nis op het crematorium Westerveld: de Drs. P-nis, zoals hij door Ivo de Wijs gedoopt is.

 Vic van de Reijt