· Het Heen- en Weerschap ·

Het Heen- en Weerschap, v.l.n.r. Paul Ilegems, Hanca Leppink, Vic van de Reijt, Paul Prenen, Maaike van Veen, knielend Ivo de Wijs. Foto: Aloys Ginjaar.

Waar blijven na de dood van de kinderloze Drs. P (1919-2015) de revenuen van zijn rijke werken (Cd’s, boeken, rechten)? Die revenuen worden opgestreken door een nijver gezelschap dat officieel “Stichting Auteursrechten H.H. Polzer/Drs. P” heet en zich gemakshalve “Het Heen- en Weerschap” noemt. Het Schap bestaat uit Vic van de Reijt (voorzitter), Maaike van Veen (secretaris), Hanca Leppink (penningmeester), Paul Ilegems (België en Kongo), Paul Prenen en Ivo de Wijs.

Het Heen- en Weerschap stelt zich ten doel het gezongen en geschreven erfgoed van Drs. P zo lang mogelijk onder aller aandacht te brengen en te houden.

Een klein overzicht van recente activiteiten van het Schap:

Het ordenen en onderbrengen van het archief en de bibliotheek van het echtpaar Polzer (Mieke Polzer-Burgers verliet dit leven op 20 juli 2017). Het papieren archief van Drs. P (correspondentie in brieven en op ansichtkaarten, typoscripten en manuscripten, foto’s en documenten) is geschonken aan het TIN (Theater Instituut Nederland), dat al eerder belangrijke archiefstukken van in bewaring had gekregen. Sinds enige jaren is het archief van het TIN ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Op voorstel van het Schap heeft Drs. P-biograaf Michèl de Jong het recent geschonken archief van Drs. P in kaart gebracht.

Voor de boekerij van Drs. P is een bestemming gevonden bij Het Rotterdamsch Leeskabinet (zie verderop).

Voorjaar 2019

Uitgave bladmuziek Drs. P (46 nummers, waarvan de noten genoteerd zijn door Paul Prenen). Mogelijke titel: Speel en Zing mee met Drs. P.

November 2018

Verschijning van het eerste Drs. P Jaar- en Bewaarboek (Eindredacteur Jaap Bakker,auteurs: Lisette Lewin, Stijn Tormans, Jaap van den Born, Ringo Maurer, Michél de Jong, Jaap Bakker, Roland Vonk, Jean Pierre Rawie, Henk van Gelder, Roman Koot, Jan De Smet, Maarten Eilander, Marjolein Kool, Loek Berbee, Paul Ilegems, Ivo de Wijs en Vic van de Reijt).
Achterin het boek zit een cd met teruggevonden opnamen van het radioprogramma Historische flitsen (1976-1977), korte hoorspelen over o.a. Het Paard van Troje, Nova Zembla, Peter de Grote en Goejanverwellesluis, steeds met Drs. P in de hoofdrol.

Juni 2018

Verschijning van de zevende druk van het boek Wis- en Natuurlyriek (Drs. P en Marjolein Kool). Op verzoek van het Heen- en Weerschap schreef Marjolein Kool een aantal nieuwe verzen waaronder een ode aan Drs. P. Een fragment:

Zijn kuif was wit, daaronder zat
een geest van elastiek,
een onbeperkte woordenschat,
briljante verstechniek

22 november 2017

Ahmed Aboutaleb en Roland Vonk
Overdracht van bibliotheek en parafernalia van Drs. P aan het Rotterdamsch Leeskabinet. Tijdens deze bijeenkomst in de Erasmus Universiteit kreeg de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar van de door Roland Vonk (R’dam) samengestelde CD Het Rotterdams Passé van Drs. P (liederen geïnspireerd door de stad waar Drs. P studeerde, gezongen door de Drs. zelf en door vele anderen).

5 december 2016

Release van de single (vinyl) A few thoughts on Sinterklaas/A Dutch Christmas (door Drs. P).

27 oktober 2016

Een flitsende soiree rond Drs. P. Uitverkochte Drs. P-avond in het Buiksloterkerkje van Amsterdam-Noord. Medewerkenden o.a. Fay Lovsky, Het Zeedijkkoor, Jan de Smet, Ringo Maurer en het Kabaret Ivo de Wijs. Tevens presentatie van de dubbel-CD Drs. P Retrouvé (Drs. P, begeleid door pianist Wim Jansen): 19 bekende en 12 niet eerder uitgebrachte liedjes uit het radioprogramma Poptater (1972-1973).

7 april 2017

Heruitgave Drs. LP (de eerste langspeelplaat van Drs. P) op vinyl (in één pakket met een CD met dezelfde en een aantal andere oude nummers; de CD is ook los verkrijgbaar) in samenwerking met Concerto, Amsterdam. Feestelijke uitreiking van het eerste exemplaar aan Ruud Bos (de arrangeur en orkestleider van Drs. LP uit 1965)

24 augustus 2016

Virtuele verjaardagsviering van Drs. P op de keien vóór koffiebar Quartier Putain, Oudekerksplein, Amsterdam (met zang van Fay Lovsky en Jan De Smet).

Zomer 2016

Diverse handreikingen ten behoeve van de muzikale voorstelling Soirée Émancipée (liedjes van Drs. P, uitgevoerd door Fay Lovsky, Jean Blaute, Jan De Smet en vele anderen) op het festival Theater aan Zee te Oostende (België). De voorstelling wordt als Soirée Décolletée hernomen in het seizoen 2019-2020, opnieuw met steun van Het Heen- en Weerschap.

Najaar 2015

Uitgave in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar van de bloemlezing Troika hier, troika daar. Het allermooiste bij elkaar. Samengesteld door Renske de Greef en Ringo Maurer, bewonderaars van de jongste generatie. Van het boek zijn inmiddels zes drukken verschenen.

Er was en is meer. Er waren actrices die een kindervoorstelling wilden baseren op de historie van Tante Constance en Tante Mathilde (helaas, afgeblazen) en er zijn veerponten die graag een tekst van de Drs. op hun gangboord willen schilderen.

w.g.

Het Heen- en Weerschap