
Bombong, de kleine reus
In de bovenzaal van café-restaurant Zeppos, het vaste presentatielokaal van Het Heen- en Weerschap, werd op dinsdag 4 oktober Bombong, de kleine reus ten doop gehouden. In aanwezigheid van een select publiek, allemaal jeugdige types van 8 tot 88, vertelde Ivo de...

Polzergeburtstagfest!
Amsterdam, 24 augustus 2022. Een duizendkoppige menigte verzamelde zich ook dit jaar weer bij café Quartier Putain op het Drs. P-plein (het voormalige Oudekerksplein) om de verjaardag van Drs. P te vieren, zijn honderd en derde om precies te zijn. De oproep van Het...

Veilingnieuws
Drs. P (H.H. Polzer) – Handgeschreven Ollekebolleke – 1989 – Catawiki
Er is een nieuw recordbedrag geboekt voor een origineel handschrift van Drs. P. Bijgaande ansichtkaart, met een kerst-ollekebolleke voor literair agent Paul Sars, bracht onlangs op online-veilingsite Catawiki 171 euro op! Dat is goed nieuws voor de bestuursleden en vrienden van Het Heen- en Weerschap, wier bureauladen uitpuilen van soortgelijke ansichtkaarten met unieke ollekebollekes van Drs. P – al is het wel zo netjes (en handig voor de biograaf!) als zij hun collecties schenken aan het Drs. P-archief in het AllardPierson.

Drs. P ook al weer 102
Ivo de Wijs gaat voor in de volkszang. Foto Martin Pluimers.
Een verrassend en verrassend groot gezelschap. Van de comédienne Philippine Aeckerlin (80+) tot de zeer jonge fans Roos, Floor en Casper (12-). En verder de vrienden en de geestverwanten, de biograaf, de eindredacteur en de vormgeefster van de Jaar- en Bewaarboeken, de bestuursleden, de geluidsjagers en tal van bekende en onbekende aanhangers van de rijke werken van Drs. P. Op het Oudekerksplein, voor de deur van café Quartier Putain, herdachten zij dat Heinz Hermann Polzer 102 jaar geleden werd geboren.
Vic van de Reijt, voorzitter van het Heen- en Weerschap sprak een stemmig inleidend woord en daarna barstte het spektakel los. Lucky Fonz III zong Winterdorp, Ringo Maurer vertolkte o.a. Helderziende en begeleidde zich voor het eerst publiekelijk op de accordeon en Friedrich Hlawatsch zong inventief door hem in het Duits vertaalde liederen van de doctorandus:
Noch vierundzwanzig Werst und neunundneunzig Luftballons
Jan Robijns begeleidde de door Ivo de Wijs geëntameerde samenzang. Aangrijpende regels uit Het hart eener deerne, als
Zij was verworden tot een lichtekooi
en
Toen zij leefde van de zonde
knalden door de rosse buurt. De zon scheen. Er was Zwitserse kaas met Amsterdamse uien. Enkele gelukkigen sleepten een exemplaar van het herdrukte boek Allerlei Ontucht in de wacht. Er werden extra bierglazen gehaald. En allen zagen dat het goed was. Volgend jaar weer.
Klik hier voor nog meer foto’s en een video van Knolraap en lof, schorseneren en prei

Uit het Historisch Archief
Verzamelaar Marcus Müller schonk Het Heen- en Weerschap een originele foto van een veerpontschipper. Gaat het hier om de man die Heinz Polzer geïnspireerd heeft tot zijn klassiek geworden hommage Veerpont? Dat is niet onmogelijk. Achterop de foto staat vermeld: Delft 1932. Zou de 13-jarige Heinz toen zijn eerste overtochtje hebben gemaakt?
Streepjescode
Het is geen propaganda en geen mode
Het is geen logo en geen onheilsbode
Het heeft nochtans een functie, en ’t model
Berust – wordt ons verzekerd – op methode
We kijken glazig naar het lijnenspel
Maar dan verschijnt een kenner op ’t appèl
‘Ziehier,’ legt hij ons uit, ‘een streepjescode’
En dat begrijpen wij natuurlijk wel
Men ziet het aan ons opgeklaard gezicht
‘Aha, een code! Juist! Vandaar die streepjes!
Toch leuk om dat te weten,’ denken wij
‘Zo krijgen wij er steeds weer kennis bij
En leren wij van elk systeem de kneepjes
Wat is het brein toch prachtig ingericht!’
Toen in 1993 de streepjescode werd geïntroduceerd in Nederland verspreidde de beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers een brochure om den volke diets te maken wat zo’n ding te betekenen had. Op het geheimzinnige omslag stond iets als het oog van een schaap of rund, dat van zo’n streepjescode was voorzien.
Een van de medewerkers aan die brochure was Heinz Polzer. Hij verduidelijkte de zaak in een Zwitsers sonnet. Wie zal nog durven beweren dat Drs. P niet bij de tijd was?
Paul Ilegems

Van Onzen Voorzitter
Tekening Waldemar PostNooit meer keert het getij Rampen bedreigen het menselijk leven Knolraap en lof, schorseneren en prei Waar zijn geloof, hoop en liefde gebleven? Knolraap en lof, schorseneren en prei Een voorspellende geest had hij zeker, Drs. P, en een enorme...

De beste ollekebollekes!
In 2009 stelde Cees van der Pluijm een dik boek samen met een rijke keuze uit Drs. P’s favoriete rijmvorm: Zeslettergrepigheid.
Biograaf Michèl de Jong heeft van dat boek nu een nieuwe editie gemaakt, waaraan ruim 200 nieuwe ollekebollekes zijn toegevoegd, waarvan een groot deel niet eerder in druk is verschenen.
Op het omslag is door het ontwerpbureau Rouwhorst + Van Roon op vernuftige wijze een aanprijzende tekst van Drs. P verwerkt – uiteraard in de vorm van een ollekebolleke:
Heeft u een ogenblik?
Wilt u iets moois lezen?
Ja? Welnu:
Nijgh & Van Ditmar BV
Brengt u dit standaardwerk
Zeslettergrepigheid
Van Doctorandus
(U raadt het al) P

Het Covid 19-journaal
Het Covid 19-journaal
Edo Berger brengt een prachtige hommage aan Drs. P: op de melodie van Keplinkepling bezingt hij de laatste berichten over het coronavirus.
Klik hier om de video te bekijken.

Goed nieuws van Drs. P
‘Goed Nieuws’ schreef Heinz Polzer bijna vijftig jaar geleden voor het Kabaret Ivo de Wijs. Het lied is te vinden op hun lp De wortels van het kwaad uit 1971. Op 25 maart 2012 zong Erik van Muiswinkel dit lied bij Pauw & Witteman. Zie het interview met hem, naar aanleiding van het uitkomen van Drs. P Compilé Complé. Rond 10:15 start het lied.

Perfect geformuleerde kolder
Onder deze wervende kop brengt Jimmy Tigges verslag uit van een ontmoeting met twee bestuursleden van Het Heen- en Weerschap. Benieuwd? Het artikel verscheen in Performers Magazine, het blad van de Sena, vereniging van uitvoerende kunstenaars. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Dafne Holtland zingt Drs. P
Tijdens het Drs. P-weekend in De Kleine Komedie zong Dafne Holtland een prachtige drietalige versie van Tante Constance en Tante Mathilde. Die is nu op YouTube te beluisteren.

Leve Onze Goede Czaar 3
Het was Piekfijn, Pittoresk en Plezierig: de virtuele 100ste verjaardag van Drs. P. Tal van oude en jonge vrienden van de jarige traden voor het voetlicht. Gerard Cox vormde met zijn vertolking van het fameuze lied Ripspiqué (tekst en muziek: Drs. P) een onbetwist hoogtepunt. Pianist Paul Prenen en violiste Tjamke Roelofs zorgden voor de muzikale omlijsting. ‘Zij bleef gekleed in ripspiqué, in bronstgroen ripspiqué!’

Weer Heen en Weer
Gisteren toerden we door de Alblasserwaard en kwamen aan bij het veerpontje over de dode Maas-arm tussen Bern en Nederhemert.
Boven de veerhut hing een bord met de eerste vier regels van ‘Veerpont’.
De veerbaas bleek het lied goed te kennen.
– Harry Ruijs

Een Documentaire
Marcel Goedhart maakte voor Het uur van de wolf een wondermooie documentaire over Heinz Polzer/Drs. P. Beelden uit een rijk verleden, aangevuld met herinneringen van goede vriendinnen en vrienden als Dafne Holtland, Jean Pierre Rawie, Vic van de Reijt, Ringo Maurer en Ivo de Wijs. Jeugdfoto’s, sfeerbeelden, muzikale fragmenten, Hotel Pulitzer, Driehuis-Westerveld, enz.
Eerste uitzending: 5 september, NPO 2, 22.55 uur.

Drs. P in de aether!
Onze voorzitter, Vic van de Reijt, maakt samen met Frits Jonker wekelijks twee programma’s voor 40UP Radio, elke zaterdag en zondag tussen 21 en 22 uur te beluisteren via NH Radio. En tevens als podcast via www.40upradio.nl / Train To Nowhere
Onlangs wijdden Vic en Frits twee uitzendingen aan de viering dit jaar van de 100e verjaardag van Drs. P, waarbij Erik van Muiswinkel, Dafne Holtland en Ivo de Wijs te gast waren.
Terugluisteren kan via deze links:

‘STUDENT HEINZ’ NAAR ALLARD PIERSON
Het fraaie portret hieronder van de jonge Heinz Polzer, geschilderd door Egbert Havinga, kwam na de dood van Mieke Polzer in het bezit van de Stichting Auteursrechten H.H. Polzer / Drs. P (Het Heen- en Weerschap). Aanvankelijk werd het doek in bruikleen gegeven aan het Literatuurmuseum in Den Haag, waar het deel uitmaakte van de befaamde portrettengalerij. Toen deze vorig jaar werd opgeheven, werden de schilderijen geretourneerd aan de eigenaars. De Stichting besloot daarop het doek te schenken aan het Amsterdamse museum Allard Pierson, ter verrijking van de Theatercollectie. Het Allard Pierson had de archieven van Heinz Polzer al in bewaring, alsmede zijn optreedkostuum.

Bombong, de tentoonstelling
Tentoonstelling tekenwerk Elisa Pesapane uit 'Bombong, de kleine reus' (Drs.P en Ivo de Wijs) in Galerie Joghem, Sanquin Amsterdam Van 21 april tot 30 juni 2023 exposeert Elisa Pesapane (1979) met sprookjesachtige tekeningen in Galerie Joghem bij Sanquin op de...

Wim T.: Winnaar van de Drs. P Trofee!
Wim T. Schippers. foto Martin PluimersAmsterdam / Zeppos, 5 april 2022 In Claire’s Ballroom, de bovenzaal van café-restaurant Zeppos, werd onder massale belangstelling voor de tweede maal de Drs. P Trofee uitgereikt: de prijs voor een auteur of kunstenaar met een...

Veilingnieuws
Het is een van de meest begerenswaardige curiosa voor de ware Drs. P-verzamelaar: het gedicht ‘Deventer koek’, opgeborgen in een omslag, geïnspireerd door een Bussink Deventer Koek-verpakking. Het was een uitgave van het plaatselijke Literair Café en verscheen in...

De verstripping van Drs. P!
Zojuist verschenen bij Concerto Books: een stripalbum waarop kan worden meegezongen!
Drs. P (Heinz Hermann Polzer, 1919-2015) gold als een liefhebber van tekst en muziek, maar de Drs. was evenzeer een picturaal genieter. Hij maakte vrolijke tekeningen voor zijn reclamewerk en hij verzamelde schilderijen en ansichtkaarten. Ook schreef hij het scenario voor een authentiek stripverhaal: Het Maanvirus (met tekeningen van Johnn Bakker.) De Drs. zou zeer genoten hebben van La Bande Dessinée. Frits Smid maakte mooie en fantasievolle illustraties bij 10 liedteksten van de Drs. De grote hits (Veerpont, Dodenrit, Tante Constance en tante Mathilde) ontbreken niet, maar ook minder bekende nummers groeiden uit tot visuele verrassingen. Een prachtig boek. Warm aanbevolen.
Ivo de Wijs

Een Drs. P Allee!
van onze speciale verslaggever Roland Vonk
Het gaat nog even duren voor de eerste Rotterdammer zijn intrek neemt in een huis aan de Drs. P Allee, maar het gaat ervan komen: Drs. P, de in 2015 overleden zanger met het wat schuurpapieren stemgeluid, krijgt in Rotterdam zijn eigen straatnaam. Dat gebeurt in de wijk Nieuw-Kralingen, tussen Bosdreef en Boezemlaan.
Momenteel is de sloop van onder meer het Wellantcollege daar in volle gang. Na de zomervakantie verrijzen de eerste bouwketen. In de aanloop daartoe heeft de Rotterdamse Straatnamencommissie geadviseerd om de straten in dit gebied te noemen naar Kralingers en Crooswijkers die zich op de een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt. Onder wie: Drs. P, Heinz Polzer.
Hoe de naar hem genoemde straat precies gaat heten is nog niet bekend, maar een rijmende naam – zoals de Drs. P Allee – zou wel passen bij het oeuvre van de taal- en rijmvirtuoos die Polzer was, zo beaamt Jantje Steenhuis desgevraagd, directeur van het Stadsarchief Rotterdam en voorzitter van de Rotterdamse Straatnamencommissie.
Waarom Drs. P in aanmerking komt voor een straatnaam in juist Rotterdam is voor kenners wel duidelijk, voor het grote publiek misschien minder. Dat publiek kent hem hooguit van het enigszins absurdistisch-filosofische lied Veerpont – heen en weer, heen en weer – en het tamelijke wrede gezongen epos Dodenrit – Trojka hier, trojka daar. Liedjes die ook alweer even geleden op de Nederlandse luisteraar zijn losgelaten.
Wat is de band tussen Drs. P en Rotterdam? Hij heeft er gestudeerd. Hij heeft er ook het bombardement meegemaakt. En hij heeft menig lied gemaakt dat direct of indirect is geïnspireerd door Rotterdam. Niet voor niks is in 2017 de boekenverzameling van Drs. P bijgezet in het Rotterdamsch Leeskabinet.
Een kleine uiteenzetting.

De verstripping van Drs. P
‘Bij een jaar vol stilstand kunnen zaken rijpen die anders ideeën blijven. Één zo’n idee dat al langer in mijn hoofd speelde was het tot strip vertalen van diverse liedteksten van Drs. P’, zo schreef ons Frits Smid, beeldend kunstenaar en cartoonist van een regionale krant in Noord-Holland. Het lange coronajaar gaf hem de tijd om daadwerkelijk iets met dat idee te doen.
Het resultaat mag er wezen. Hij liet zich inspireren door een tiental liedteksten van Drs. P, waaronder Dodenrit, Oost-Groningen, Sneeker Café, De Gezusters Karamazov en Het land is moe. Bovenstaand zijn sublieme verbeelding van De commensaal, ofwel Het trapportaal. Nu nog slechts in inkt, maar straks met bloedige kleuren!

Van Onzen Voorzitter
Tekening Waldemar PostOp 3 december 2020 overleed Waldemar Post, maker van het portret van Drs. P dat al enige tijd deze rubriek siert. Hij werkte meer dan vijftig jaar voor de Volkskrant en werd beschouwd als ‘de laatste echte illustrator’. Het Heen- en Weerschap...

Tropische Dodenrit
Edo Berger maakte vorig jaar furore met zijn prachtige hommage aan Drs. P: Het Covid 19-journaal, nog steeds hier te vinden op YouTube. @Wetenschapsrijm schreef een actuele tekst op Dodenrit en vroeg aan Edo Berger hem in te zingen. Het resultaat is wederom een adembenemende videoclip. Hierbij eveneens de tekst:
TROPISCHE DODENRIT
We rijden in een four-wheel-drive, we baden in het zweet
Het is een graad of veertig, voor de regio vrij heet
De huizen vallen om omdat de permafrost ontdooit
‘t Is lente in Siberië en warmer was het nooit
We zijn op weg naar Omsk maar de weg is instabiel
De kinderen die staren wezenloos naar hun mobiel
Intussen gaat er iets bewegen in de ondergrond
Het zoekt een weg naar boven en is zeker niet gezond
Methaangas is onzichtbaar maar bestaat intussen wel
‘t Ontsnapt hier uit de bodem en dat gaat behoorlijk snel
Waarna het aan het oppervlak pardoes de lucht in gaat
Wat onvoordelig uit kan pakken voor het aards’ klimaat
We luisteren naar Spotify, de lijst die heet ‘Gezin’
Althans ik zelf tenminste, iedereen heeft oortjes in
De meeste liedjes ken ik, ik kan zingen bovendien
Terwijl de hitte oploopt, en het is pas kwart voor tien
Het is van hier naar Omsk toch wel iets verder dan je denkt
‘t Is prettig dat ik net vanmorgen diesel heb getankt
Wel jammer dat het wegdek langzaamaan steeds zachter wordt
Straks kan het ons misschien niet houden Kumbaya My Lord
De auto wordt te zwaar, met passagiers tenminste dan
We moeten iemand lozen, waar is het triage-plan?
Ik doe heel onbekommerd, het is nu kwart over elf
En zing met luide stem dat You should go and love yourself
Misschien de kleine Sofia? Nee die is hoogbegaafd
Dan liever Job en Daantje, zij zijn beiden game-verslaafd
Of Zilver soms? Nee Zilver niet, zij heeft een mooie vlog
Jammer voor Job en Daantje, maar die worden het dus toch
We openen de autodeur en gooien ze er uit
‘Ik heb nog maar drie levens’, brult de jongste veel te luid
Ik geef wat extra gas dan zijn ze lekker snel uit zicht
De auto veert een beetje op, In Brabant brandt nog licht
De permafrost dooit verder en we zakken weer omlaag
Dus ook slimme Sofietje zien we voor het laatst vandaag
Dat scheelt straks weer discussies met de meester van de klas
Die altijd vond dat zij ook weer niet zo bijzonder was
De zon staat op zijn hoogst nu, het is tien voor half een
We zien allengs meer ingestorte huizen om ons heen
Zo gaan we Omsk niet redden, dus ook Zilver moet nu gaan
Haar laatste vlog laat zien hoe we haar uit de auto slaan
Nu zingen we luidkeels de allerlaatste liedjes mee
We lijken Omsk te halen tegen twintig over twee
Totdat een bel methaangas in de grond plots explodeert
Ja Omsk is vast heel mooi, maar wij zijn nooit gearriveerd
Krater hier, krater daar – ja je ziet er veel dit jaar
Krater hier, krater daar – exploderen dat is naar
Krater hier, krater daar – denk ook om het brandgevaar
In het bos, godmiljaar – zwerft het laatste wolvenpaar
Krater hier, krater daar – zeg, hoe smaakt een ooievaar
Krater hier, krater daar – borsjt en kool en kaviaar
Krater hier, krater daar – ach wat is het leven zwaar
Krater hier, krater daar – had ik maar een kappersschaar
Krater hier, krater daar – nu heb ik dus heel gek haar
Krater hier, krater daar – het klimaat warmt op, nietwaar
Krater hier, krater daar – Alarmist en leugenaar!
Krater hier, krater daar – ah, u bent die dansleraar
Krater hier, krater daar – nee we zijn nog lang niet klaar
Krater hier, krater daar – beter heeft u geen bezwaar
Krater hier, krater daar – oef, corrupte ambtenaar
Krater hier, krater daar – dreigement en geldgebaar
Krater hier, krater daar – tegenspraak en commentaar
Krater hier, krater daar – Poetin blijft voor eeuwig eeuwig tsaar!
Nog altijd actueel
Lees dit met huivering…
Hier spreekt een rotvirus:
‘Weet u, hoevelen
Ik om heb gebracht?
Ja, ik ben kwalijk en
Onappetijtelijk!
Had u van mij
Soms iets anders verwacht?’
Ollekebolleke uit het lemma ‘De Spaanse griep’. In: Drs. P, 1900-2000 Dingen. Algemeen Dagblad, Eeuwserie, 1999.

Veerpont verdwaald op de Amstel!
foto: Rosita Rieuwerts

De terugkeer van Drs. P
De terugkeer van Drs. P gemist? Goed nieuws, het programma zal worden herhaald op woensdag 5 augustus 2020, rond 09.50 uur bij de NTR.

Er is licht!
De website Het Vrije Vers bestaat 10 jaar en viert zijn tweede lustrum met een jubileumbundel, samengesteld door Inge Boulonois en Remko Koplamp. Het boek heet Er is light! en het bevat werk van liefst 50 dichters van lichte verzen. Drs. P ontbreekt niet, al is zijn aandeel aan de kleine kant.
Er is light! werd uitgegeven bij Mijnbestseller.nl. ISBN : 9789463986243. Prijs: 17, 55

Leve Onze Goede Czaar 1
Het was Puik, Perfect en Prima: 100 jaar Drs. P. De twee jubileumvoorstellingen (24 en 25 augustus 2019) in De Kleine Komedie waren zinderende successen. Op deze pagina: impressies en foto’s van Martin Pluimers.

Leve Onze Goede Czaar 4
Poepieleuk en Picobello: de 100ste verjaardag van Drs. P in De Kleine Komedie in Amsterdam. Cabaret Donquishocking, voor de gelegenheid bestaande uit George Groot, Fred Florusse, Jacques Klöters (foto), Jetta Starreveld en pianist Tom Dicke zong het hilarische Zonnig Mexico (tekst en muziek: Drs. P). ‘Hè, toe nou mama, wanneer krijg ik nou ijs???’

Een documentaire
Marcel Goedhart (foto) is een bedrijvige en veelzijdige televisieregisseur. Om het 100-ste geboortejaar van Drs. P van extra feestelijkheid te voorzien maakt Goedhart een speciale documentaire over Drs. P. De eerste vertoning wordt verwacht in september 2019. Nadere berichten volgen.

Literair Café Schiedam
Van 1952 tot 1954 werkte Drs. P in Schiedam bij het reclamebureau Lintas. De bibliotheek van Schiedam voelt een bijzondere band met de Drs. en wijdt op donderdag 31 oktober een avond aan zijn rijke werken. De avond wordt gepresenteerd door Roland Vonk (professioneel geluidsjager) en Ivo de Wijs (lid van Het Heen- en Weerschap).
Locatie: Korenbeurs, Lange Haven 145, Schiedam.
Aanvang: 20.00 uur.
Tekening: Waldemar Post

DE DOCTORANDUS EN IK
Door Jean Pierre Rawie Op de Groote Nationale Driekdag in het Groningse café Wolthoorn & Co trof ik Michèl de Jong, de biograaf van Drs. P. Het behoeft geen verbazing te wekken dat die laatste langdurig onderwerp van ons gesprek was. Immers, Heinz Polzer...

ROCK MEE MET DRS. P!
Drie dagen lang brengt een keur aan Nederlandse artiesten op en fraaie locatie in Heiloo een eerbetoon aan Drs. P, een van Nederlandse grootste taalvirtuozen.
De band van Jan Robijns zal zorgen voor de muzikale omlijsting.
Er zijn al toezeggingen van Erik van Muiswinkel, Fay Lovsky, Rick de Leeuw, Roosbeef, Ringo Maurer, Jan De Smet, Nele Paelinck, Dafne Holtland, Ivo de Wijs, Pierre van Duijl, Thijs Boontjes en Flip Noorman, de kersverse winnaar van de Annie M.G. Schmidt-prijs.
De Cultuurkoepel Heiloo is gevestigd op het Landgoed Willibrordus, het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting de Willibrordusstichting. De kerk is omgetoverd tot een koepeltheater, met 500 plaatsen dichtbij het podium. Al driemaal eerder organiseerde de Cultuurkoepel zeer succesvolle, steeds uitverkochte hommages aan respectievelijk Maarten van Roozendaal, Bram Vermeulen en Ramses Shaffy. Nu is het de beurt aan Drs. P.
De voorstellingen zullen plaatsvinden op vrijdag- en zaterdagavond 29 en 30 september, met een matinee op zondag 1 oktober en mogelijk een extra avondoptreden daarna.
Noteer nu alvast deze data voor een driedaags Drs. P-festival en volg onze website voor nadere mededelingen!
Binnenkort start de kaartverkoop via https://www.cultuurkoepelheiloo.nl/

De verstripping van Drs. P!
‘Een prachtig boek. Warm aanbevolen,’ schreef Ivo de Wijs al. Frits Smid maakte mooie en fantasievolle illustraties bij 10 liedteksten van Drs. P. De grote hits (Veerpont, Dodenrit, Tante Constance en Tante Mathilde) ontbreken niet, maar ook minder bekende nummers groeiden uit tot visuele verrassingen.
In de NRC van 20 augustus schreef Paul Steenhuis een aanstekelijke recensie: ‘Drs. P-liedjes vrolijk verstript’. Als hoogtepunt noemt hij de stijl van Smid in ‘Keplinkepling’ (het lied over Plunko de minstreel), ‘die in de geest van het lied middeleeuws oogt, met stripplaatjes die naar Jeroen Bosch verwijzen. Het begin van dat lied is overigens ook op onze tijd van toepassing: ‘Dit is een tijd van boos gerucht, van duivelswerk en grove klucht.”

Drs. P in Polen
P-liefhebber Jaap Kos deed een interessante ontdekking. Bij de Poolse platenmaatschappij Art & Muzyca verschenen eind jaren ’70 bespeelbare ansichtkaarten van internationale artiesten. Op Discogs staan er 142 vermeld, waaronder ook Nederlandse artiesten als Luv en Normaal. Niet vermeld: bovenstaand plaatje ’Veerpont’ van Drs. P, waarmee hij zich mengt in het illustere gezelschap van ABBA, The Beatles en de Dead Kennedy’s!
Allerlei Ontucht
De oorspronkelijke editie van Allerlei Ontucht verscheen in 1971 onder het pseudoniem Drs. S in een oplage van 6000 exemplaren. Het was een satirische, humoristische uitgave, waarin in Ot en Sien-taal allerlei bizarre seksuele escapades van een keurig ouderwets Nederlands burgergezin – Pa, Moe, Rika, Wim, Piet, etc. – worden beschreven. Die combinatie werd indertijd door velen nogal hilarisch bevonden. Conform de tijdgeest van de jaren ’70 zijn de vrouwen en kinderen erg zelfstandig en assertief, terwijl de mannen nogal sukkelig zijn.
Het boekje wordt al jaren gezien als een interessant literair-historisch curiosum van onze grootste taalvirtuoos, Drs. P. Daarom besloot Het Heen- en Weerschap om precies 50 jaar na dato een zeer beperkte heruitgave van het boek te laten vervaardigen voor Drs. P’s grootste fans. Voorzien van een wetenschappelijke verantwoording. Het gaat om een fraai vormgegeven bibliofiele editie van 300 exemplaren die tegen kostprijs aan de intekenaars zijn geleverd.
Het is nooit de bedoeling geweest van de Stichting Auteursrechten H.H. Polzer/Drs. P om een commerciële uitgave op de markt te brengen. De bibliofiele uitgave is uitverkocht en zal niet worden herdrukt.

Het Wel en Wee van Drs. P is een graag geziene toevoeging aan ieders boekenkast
Hoe klinkt de ‘Dodenrit’ in het Duits? Waarom is Drs. P nooit Dr. P geworden? Hoe zag het interieur van de rijmkeizer eruit? Welke woorden heeft Ringo Maurer, een bijna tachtig jaar jongere fan, van hem geleerd? Het Wel en Wee van Drs. P is een bonte verzameling herinneringen aan, beschouwingen over, interviews met en teksten van Heinz Polzer. De verhalen bestrijken de tijd van zijn stormachtige opkomst in de beginjaren zestig tot zijn moeilijke laatste levensfase. Veel aandacht gaat uit naar zijn nalatenschap: de cabaretiers die hij heeft beïnvloed en het beeldmateriaal dat van hem wordt bewaard. Dit boek bevat bijdragen van P-kenners als Michèl de Jong en Ivo de Wijs, maar ook van gastauteurs als Erik van Muiswinkel, Dafne Holtland en Lucky Fonz III. En verder veel unieke foto’s, souvenirs en anekdotes waarvan elke Polzeriaan zal smullen.

Drs. P en de punt
Het Vlaardings TaalGenotschap (sic!) bracht afgelopen maart een curieus boekje uit met daarin een klein dossier over de vergeefse pogingen om de Drs. tot een optreden te verleiden. Zijn op rijm gestelde afwijzingen maken het tot een verplichte aanschaf voor het P-plankje. Drs. P en de punt is te bestellen via vlaardingsewoordsmederij@kpnmail.nl.

Het Wel en Wee van Drs. P
In het voetspoor van het vaccinatieprogramma loopt ook de verschijning van het nieuwste Drs. P Jaar- en Bewaarboek vertraging op. Maar tekent u alvast in bij uw favoriete boekhandel op Het Wel en Wee van Drs. P ! Redacteur Jaap Bakker licht hierbij een tipje van de sluier op:
Hoe klinkt de ‘Dodenrit’ in het Duits? Waarom is Drs. P nooit Dr. P geworden? Hoe zag het interieur van de rijmkeizer eruit? Welke woorden heeft Ringo Maurer, een bijna tachtig jaar jongere fan, van hem geleerd? Het Wel en Wee van Drs. P is een bonte verzameling herinneringen aan, beschouwingen over, interviews met en teksten van Heinz Polzer. De verhalen bestrijken de tijd van zijn stormachtige opkomst in de beginjaren zestig tot zijn moeilijke laatste levensfase. Veel aandacht gaat uit naar zijn nalatenschap: de cabaretiers die hij heeft beïnvloed en het beeldmateriaal dat van hem wordt bewaard. Dit boek bevat bijdragen van P-kenners als Michèl de Jong en Ivo de Wijs, maar ook van gastauteurs als Erik van Muiswinkel, Dafne Holtland en Lucky Fonz III. En verder veel unieke foto’s, souvenirs en anekdotes waarvan elke Polzeriaan zal smullen.

Ik ben benieuwd te lezen wat ik schrijf
De Stichting De Roos maakt alleen boeken voor leden. Dat is jammer, want alle Drs.P-fans zullen zonder twijfel diefstal of moord overwegen om de prachtige uitgave Ik ben benieuwd te lezen wat ik schrijf te bemachtigen. Jaap Bakker (tekstdichter, eindredacteur van de Drs. P Jaar- en Bewaarboeken, auteur van het Nederlands Rijmwoordenboek) verzamelde 60 versvormen die Drs. P bedacht of stroomlijnde: van Anastichon tot Zwitsers sonnet, en voorzag de vele rijmende voorbeelden van deskundig commentaar. Joost Veerkamp tekende voor het boek een groot aantal verwarrend verrassende illustraties en Stichting De Roos stopte het boek in een luxe cassette met een paar bibliofiele extra’s. Mocht u erin slagen het boek te verwerven, stop het dan in de kluis.

Podcast Maartje Duin
Maartje Duin is volop in het nieuws met haar podcast De plantage van onze voorouders, die zij maakte in samenwerking met Peggy Bouva. Al eerder maakte zij een podcast over haar vriendschap met Drs. P. Maartje Duin publiceerde in Het Nieuwe Drs. P Jaar- en Bewaarboek de tekst van een diepgaand interview met Heinz Polzer.

Leve onze goede Czaar!
Het nieuwe Drs. P Jaar- en Bewaarboek, onder redactie van Jaap Bakker, verscheen in november 2019 en werd gretig onthaald door de Drs. P-liefhebbers. Niet in de laatste plaats vanwege de bijgevoegde cd, met daarop maar liefst 20 onbekende opnamen van de grootmeester van het Nederlandse lied. De Poëziekrant wijdde twee bladzijden aan de verschijning van het boek. Recensent Koen Rymenants is enthousiast: ‘Leve onze goede Czaar! heeft de nostalgische charme van ouderwetse winter- en vakantieboeken voor de jeugd, vol grappige plaatjes, spannende verhalen en aardige spelletjes. De vierkleurendruk geurt de lezer tegemoet, de typografie is joyeus en de illustraties zijn overvloedig.’
Leve onze goede Czaar! bevat herinneringen van vrienden en vakgenoten, maar ook beschouwingen over Drs. P als taalvirtuoos, als muzikant en als ‘kindervriend’. Verrassend is het verhaal over zijn omstreden vrouw Mieke. De doctorandus komt zelf aan het woord in interviews over zijn schooltijd in Utrecht, over het reclamevak, en over ouderdom en dood.
Zo wordt een caleidoscopisch beeld geschetst van een unieke figuur. Geen P-liefhebber zal dit willen missen!
Het boek is alom in de goede boekhandel verkrijgbaar of te bestellen via Platomania.nl

Van Onzen Voorzitter
Tekening Waldemar PostAllerlei ontucht Op het moment van dit schrijven is het 24 augustus 2020: de 101e verjaardag van Heinz Polzer, die hiermee zijn tweede eeuw ingaat! Anders dan andere jaren is het rustig op zijn verjaardag. Het Drs. P-Plein bij het Oudekerksplein...

Zing en speel mee met Drs. P!
Vorig jaar verscheen bij bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar een boek waarin Paul Prenen de bladmuziek van vijftig liedjes van Drs. P genoteerd heeft. Via downloads zijn instrumentale versies van die vijftig nummers te downloaden. Ze zijn gemaakt door Paul Prenen en Fokke van Saane, in twee varianten: een versie met pianobegeleiding en een versie waarin de zangstem instrumentaal wordt weergegeven. Het benodigde wachtwoord is te vinden in de boekuitgave van Zing en speel mee met Drs. P.
Het boek is alom in de goede boekhandel verkrijgbaar en via internet bij Platomania!

Leve Onze Goede Czaar 2
Piano, Percussie en PowerPoint, allemaal voor de 100ste verjaardag van Drs. P. Op de beide feestavonden in De Kleine Komedie werd het gedeelte voor de pauze opgeluisterd door Vlaamse vrienden van de Drs. met een keuze uit het programma Soirée Décolletée. Het ensemble bestond uit Jean Blaute, Jan de Smet (foto), Jasper Hautekiet, Stoy Stoffelen, Maaike Cafmeyer, Ineke Nijssen en Nele Paelinck, aangevuld met de Nederlandse Fay Lovsky (zang, mandoline, gitaar en theremin). Jan de Smet zong zowel Sneeker Café als Dubbele punt.

Leve Onze Goede Czaar 5
Het was Prachtig, Pittig en Poëtisch: 100 jaar Drs. P. Twee onvergetelijke, uitverkochte avonden in De Kleine Komedie in Amsterdam. Op de foto Erik van Muiswinkel die voorlas uit de rijke werken van de Drs. (fragmenten uit Zeden en Onzeden en Allemaal Ontucht), die Orgaan zong en de finale voor zijn rekening nam: Knolraap en lof, schorseneren en prei (met koor van alle medewerkenden en de gehele zaal).

Een Drs. P-waardig verkeersbod in Didam
Volkskrant, 14 november 2019

Fotografie: Annaleen Louwes
DRS. P TROFEE VOOR MIDAS DEKKERS
De eerste Drs. P Trofee, een prijs voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs. P (Heinz Polzer 1919-2015), is toegekend aan Midas Dekkers.
De prijs is een initiatief van Het Heen- en Weerschap, de stichting die de literaire nalatenschap van Drs. P beheert.
Midas Dekkers (Haarlem, 1946) is bioloog, columnist, mediamaker en schrijver. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, bestaande uit kinderboeken en non-fictioneel proza voor volwassenen. Bekende titels zijn Lief dier, over bestialiteit, De vergankelijkheid, De larf, over kinderen en hun metamorfose tot volwassenen, Lichamelijke oefening, over zijn afkeer van sport, en De kleine verlossing of de lust tot ontlasten. Recentelijk publiceerde hij: De Thigmofiel, over het verlangen naar geborgenheid, en Volledige vergunning, Dekkers persoonlijke ode aan het bruine café: ‘Niet voor de lol moet je in het café zijn maar voor het leven.’
Uit het juryrapport:
‘In zijn rijke werken reikt Midas Dekkers naar het hoogst denkbare: de combinatie van waar en leuk. De kwaliteiten van zijn proza zijn velerlei: Het biologische vertrekpunt. De bedachtzame verbreding van het thema. De woordkeus. De observaties. De intelligente tegendraadsheid. En dat alles opgediend zonder wetenschappelijke aanmatiging of dorheid, maar met groot gevoel voor humor.’
De Drs. P Trofee, een serieuze prijs voor kunstenaars die zichzelf niet al te serieus nemen, wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een replica van de kop van Heinz Polzer, ooit vervaardigd door de Vlaamse artieste Griet De Bock. Daarnaast een geldbedrag van 2019 euro, dat jaarlijks met één euro zal worden vermeerderd. Daarmee is de Drs. P Trofee ook de eerste inflatiegevoelige prijs.

Van Onzen Voorzitter
Tekening Waldermar PostHet gaat goed met Het Heen- en Weerschap! En ook de Doctorandus zelf ligt er, ruim vier jaar na zijn overlijden, nog altijd vrolijk bij. Daar is alle reden toe. Op 24 en 25 augustus zinderde De Kleine Komedie bij de voorstellingen van Leve onze...